top of page

Κάλεσμα petank


Εδαφοσφαίριση Petank Petanque

Το petank παίζεται σε όλο τον κόσμο. Διαθέτει Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή ομοσπονδία. H Ελλάδα είναι η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα, που δεν έχει ομοσπονδία. Η γειτονική Τουρκία έχει 20 συλλόγους. Ενταγμένες είναι και οι άλλες Βαλκανικές χώρες. Μόνο στην Γαλλία, υπάρχουν 700.000 αθλητές με δελτίο, αλλά κάθε Γάλλος, έχει παίξει petank ή το γνωρίζει. Διεξάγεται Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, υπάρχουν φανατικές παρέες, που παίζουν petank, καθημερινά όλο το χρόνο, σε γήπεδα που έχουν διαμορφώσει, μόνοι τους ή με την βοήθεια των δήμων, όπως πρόσφατα το Π.Φάληρο και τώρα ο Πλάτωνας και η Ηλιούπολη. Στην Πρέβεζα, την Κέρκυρα και την Βουλιαγμένη, έχουν συμπληρώσει αρκετές δεκαετίες, ενώ έχουν ξεκινήσει νέες ομάδες, στο Πειραιά, στον Πλάτωνα, στο Αιγάλεω, στον Υμηττό στην Ηλιούπολη, στα Χανιά και στην Θεσσαλονίκη.

Διοργανώνουν ανεπίσημα αγώνες για νέους παίκτες ( OPEN ), για έμπειρους παίκτες ( PRO ) και από το 2014 συναντήσεις μεταξύ των πόλεων ( VOLTA GREECE ), στην Πρέβεζα, Βουλιαγμένη και Θεσσαλονίκη.

Πολλοί ξένοι έρχονται κάθε χρόνο, μόνο για να λάβουν μέρος σε αγώνες φεστιβάλ petank. Περίπου 150 Γάλλοι, έρχονται για 33η χρονιά, φέτος τον Μάιο στην Κέρκυρα, συνδιάζοντας το παιχνίδι με διακοπές.

Το πετανκ παίζεται οπουδήποτε, και είναι οικονομικό, χωρίς έξοδα, ειδικό εξοπλισμό, ακριβές εγκαταστάσεις και δαπανηρή συντήρηση. Χρειάζεται ένα χωμάτινο γήπεδο 4χ15, μπορούν βέβαια να είναι πολλά γήπεδα μαζί. Είναι καλό τα γήπεδα να βρίσκονται κοντά από ένα χώρο συνάντησης-στέκι. Κάθε παίκτης θέλει 3 μπάλες που κοστίζουν για το ξεκίνημα 10e. Κάθε παρτίδα παίζεται 1ν1, 2ν2, 3ν3 και 2ν3,3ν4. Στο ατομικό αγώνα κάθε παίκτης έχει 3 μπάλες. Όταν παίζουν δυάδες ή τριάδες, κάθε ομάδα έχει 6 μπάλες. Συμμετέχουν όλες οι ηλικίες και τα φύλλα.

Ρόδος 2014 Τα 30 χρόνια του Κλώντ Καμπερνιέ στην Ελλάδα.

. Το παιχνίδι-άθλημα πετανκ, δίνει στον πολίτη-δημότη την ευκαιρία, να αξιοποιήσει τον ελεύθερο του χρόνο.

. Να βγεί από το σπίτι και να βρεθεί ξανά στην φύση, επειδή παίζεται σε πάρκα και ήσυχους τόπους. Να γεμίσει τα πάρκα ζωή, με την παρουσία του, να τα αποκτήσει πάλι και να τα προστατεύσει.

. Να βελτιώσει την υγεία του και τον τρόπο ζωής του, αναπνέοντας καθαρά αέρα, σε ένα υγιεινό περιβάλλον. Σε μία παρτίδα πετανκ, γίνονται 2-3 χιλ. με τις μπάλες στο χέρι. Συνήθως οι παρτίδες είναι 2 ή 3 και περισσότερες. Έτσι δυναμώνει και ενισχύει ήπια, όλο το σώμα του.

. Κοινονικοποιείται με την ένταξή του σε μία παρέα. Από παθητικός θεατής και ακροατής, γίνεται κινητικός, δραστήριος και ενεργός. Βγαίνοντας από το σπίτι, βρίσκεται με παλιούς, νέους φίλους, γείτονες, κάνει νέες παρέες και γνωρίζει νέους ανθρώπους. Ξαναβρίσκει την γειτονιά.

. Συνηθίζει να σέβεται τους συμπαίκτες του, τους αντιπάλους και τους διαιτητές, ενταγμένος μέσα στο ομαδικό πνεύμα.

. Συμμετέχει σε αγώνες, ενεργοποιεί όλο του το δυναμικό και είναι σε εγρήγορση και ετοιμότητα, άσχετα με την ηλικία του. Καλλιεργεί την ηρεμία του, την ψυχραιμία του, την αυτοσυγκέντρωση του και βιώνει την αγωνιστική διαδικασία, συμμετέχοντας ενεργά σαν παίκτης. Μαθαίνει να επικοινωνεί, να συνεργάζεται και να συναποφασίζει, ενταγμένος μέσα στην ομάδα.

Γίνεται προσπάθεια να φτάσει ο αριθμός των συλλόγων στους 20, για να δημιουργηθεί ομοσπονδία, να διεξάγει επίσημα Πανελλήνιους αγώνες και να δημιουργήσει Εθνικές ομάδες, που θα μας εκπροσωπήσουν στις διεθνείς διοργανώσεις.

Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να δημιουργήσουν σύλλογο ή να ενταχθούν σε ένα υπάρχοντα σαν τμήμα του.

Στο petanque.gr και στο petank.gr, θα βρείτε ένα κάλεσμα προς όλους τους φορείς και σχετικές πληροφορίες. Η συμμετοχή του πετανκ στους Ο.Α., το 2024 στο Παρίσι, θέλουμε να γίνει η αφορμή και η αφετηρία, για να ξεκινήσει το Πανελλήνιο πρωτάθλημα και να δημιουργηθούν Εθνικές oμάδες.

bottom of page