top of page

    Επίσημοι κανονισμοί
 

petanque rules

                                                           Βασικοί κανονισμοί.

   Κανονισμοί για το Τουρνουά της Πρέβεζας 2014.

  Ευκαιρία να διαμορφώσουμε τους βασικούς κανονισμούς, πριν χαθούμε στις μεταφράσεις.    Βοηθήστε να το ολοκληρώσουμε.

 

          ΚΟΣΟΝΕ    
                                                                                                                                                   

1.  Παίζουμε πάντα με τα δύο πόδια μέσα στον κύκλο χωρίς να τον ακουμπάμε. Βγαίνουμε η   σηκώνουμε πόδι μόνο όταν ακουμπήσει η μπάλα στο έδαφος.  
2. Το κοσονε έχει απόσταση από το έξω μέρος του κύκλου, μεταξύ 6 και 10 μέτρων και απέχει 50 εκ από κάθε εμπόδιο η γραμμή. Αν το γήπεδο είναι μικρότερων διαστάσεων η απόσταση αυτή γίνεται 30 εκ. Για την απόσταση συμφωνούν και οι δυο ομάδες.                   

3. Εάν ύστερα από μία ρίψη το κονσονέ δεν πέσει σωστά στα 6-10μ., η αντίπαλη ομάδα παίρνει το κοσονε και το ΤΟΠΟΘΕΤΕΙ (δεν το πετάει), όπου αυτή θέλει εντός των ορίων πάντα.

4. Παρά την αποδοχή της απόστασης και από τις δύο ομάδες, η δεύτερη ομάδα έχει δικαίωμα να μετρήσει την απόσταση, ακόμη και όταν η πρώτη ομάδα έπαιξε και έριξε την πρώτη μπάλα της.
5. Τα εμπόδια του γηπέδου (τσιμέντο,δέντρα και καρέκλες) είναι εκτός γηπέδου και είναι πάντα σε απόσταση, πάνω από μισό μέτρο, από το κοσονε. 
6. Αν το κοσονε κατά την αρχική ρίψη του χτυπήσει σε απρόβλεπτο εμπόδιο ( περιστέρι, σκύλο, γλάρο, γάτα,.. ) φίλαθλο η παίκτη ξαναρίχνεται (δεν μετράει).

7. Αν το κοσονε μετά από κτύπημα είναι μη ορατό η βρεθεί εκτός πεδίου διεξαγωγής του παιχνιδιού (δέντρο, καρέκλα), το παιχνίδι σταματάει.
Έχουμε ισοπαλία αν έχουν στα χέρια τους μπάλα και οι δυο ομάδε . Αν έχει μόνο η μια ομάδα, γράφει τόσους πόντους όσες οι μπάλες που έχει. Στον επόμενο γύρο το κοσονε, ρίχνεται από εκεί που βγήκε.
8. Εάν κατά τη διάρκεια ενός γύρου, ο  στόχος έχει κατά λάθος καλυφθεί από ένα φύλλο δέντρου ή από ένα κομμάτι χαρτί, τα αντικείμενα αυτά απομακρύνονται. Εάν το κοσονε, 
μετακινηθεί εξαιτίας ανέμου ή κλίσης του εδάφους, θα επανατοποθετείται στην αρχική της θέση, μόνο αν έχει σημαδευτεί από πριν.


           ΜΠΑΛΕΣ
 

 9. Η πρώτη μπάλα ενός γύρου, ρίχνεται από ένα παίκτη που η ομάδα του έχει κερδίσει στην κλήρωση.
10. Από τη στιγμή που ο στόχος έχει ριχτε , κάθε παίκτης έχει στη διάθεσή του ένα μέγιστο χρόνο διάρκειας για να ρίξει τη μπάλα του, ίσο με ένα λεπτό(60΄΄).
11. Κατά τη διάρκεια χρόνου ρίψης της μπάλας,που προβλέπεται για κάθε παίκτη, οι λοιποί παίκτες και θεατές οφείλουν να κάνουν ησυχία. Όχι Cheerleaders πίσω από το κοσονε.
Οι αντίπαλοι ομοίως, δε θα πρέπει να κάνουν καμία απολύτως κίνηση που να ενοχλεί τον παίκτη (π.χ. να πλησιάσουν τις μπάλες, ενώ ο παίκτης βρίσκεται μέσα  στο κύκλο). 
Για να διευκολύνουν το παιχνίδι στέκονται μετά το ύψος του κοσονε, 2 μ, δεξιά η αριστερά, στο πλάι,έξω από το γήπεδο. 
Οι συμπαίκτες του μπορούν να βρίσκονται ανάμεσα ή πίσω ,στο στόχο και τον κύκλο ρίψης.

12. Εάν η μπάλα που μόλις έχει σταματήσει, έχει μετακινηθεί από τον άνεμο ή λόγω κλίσης εδάφους, επανατοποθετείτε μόνο όταν έχει σημαδευτεί από πρίν.

13. Αν η πρώτη μπάλα της ομάδας, βγει εκτός ορίων του γηπέδου, η άλλη ομάδα παίζει κανονικά. Αντίθετα αν, μετά τις δύο πρώτες μπάλες τις κάθε ομάδας, καμία μπάλα δεν βρίσκεται μέσα στο γήπεδο, τότε η ομάδα που έπαιξε τελευταία, παίζει πάλι. 
14. Κάθε μπάλα που κινείται προς απαγορευμένο χώρο (γήπεδο), είναι άκυρη. Εάν επανέλθει επειδή συνάντησε εμπόδιο κινητό ή ακίνητο, βγαίνει αμέσως από το παιχνίδι. Σε περίπτωση που η ακύρωση της μπάλας δε γίνει έγκαιρα , τότε θεωρείται έγκυρη. Η ακύρωση ενδιαφέρει προφανώς την αντίπαλη ομάδα. Γι αυτό δικαιούται ν απομακρύνει τη μπάλα. (Ο αντίπαλος μαζεύει τις μπάλες που βγαίνουν εκτός ορίων. Αν ξεχαστεί κάποια, ίσως μετά θεωρηθεί έγκυρη).

15. Κάθε παίκτης θα πρέπει να έχει τη δίκη του μπάλα και μ' αυτή να παίζει. Στην αντίθετη περίπτωση η προσπάθεια του θεωρείται άκυρη. Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, δεν δικαιούται ν αλλάξει μπάλες.
16. Τυχόν εμπόδια (κλαράκια , φυλλαράκια,μικρές πέτρες , κουκούτσια και λοιπά ) παραμένουν στο πεδίο διεξαγωγής του παιχνιδιού εφόσον παίχτηκε μια έστω μπάλα.

17. Αν παίξουμε την δεύτερη μπάλα μας και κτυπήσει την προηγούμενη όταν δεν έχει σταματήσει ακόμη, τότε η τελευταία μπάλα είναι άκυρη. Τις μπάλες τοποθετεί η άλλη ομάδαστην θέση τους.
18. Αν οι μπάλες των δύο ομάδων απέχουν την ίδια απόσταση από το κοσονέ, η ομάδα που έπαιξε τελευταία, συνεχίζει.

 

          ΜΕΤΡΗΜΑ

19. Το μέτρημα του πόντου επιβαρύνει τον παίκτη που έπαιξε τελευταίος ή κάποιον από τους συμπαίκτες του. Οι αντίπαλοι έχουν πάντα το δικαίωμα να μετρήσουν στη συνέχεια. Οι μετρήσεις οφείλουν να πραγματοποιούνται με μέτρο κατάλληλο, που η κάθε ομάδα οφείλει να διαθέτει. Απαγορεύονται οι μετρήσεις με τα πόδι.
20. Ο πόντος χάνεται για μία ομάδα , όταν κάποιος από τους παίκτες της πραγματοποιώντας μία μέτρηση, μετακινήσει το στόχο ή μία από τις αμφισβητούμενες μπάλες.

21. Στο τέλος ενός γύρου, κάθε μπάλα που σηκώνεται από το έδαφος , πριν ακόμα τελειώσει το μέτρημα, θεωρείται άκυρη. Μπάλα που εφάπτεται με το έξω μέρος του σχοινιού θεωρείται έγκυρη.

22.   Πρώτα πρέπει να τον αποδεχτεί τον πόντο αντίπαλος και μετά σηκώνουμε μπάλες. Διαφορετικά δεν μετράει.
23. Αν κάποιος, μόνο κατά λάθος κουνήσει μια μπάλα, η αντίπαλη ομάδα, την βάζει στην θέση της.

24. Κάθε αίτημα για να είναι δεκτό, πρέπει να γίνεται αποδεκτό από τον αντίπαλο. Μετά το αποτέλεσμα της παρτίδας, δε λαμβάνεται υπόψη. Κάθε ομάδα ευθύνεται για την επίβλεψη και τον έλεγχο της αντίπαλης (π.χ. άδεια , κατηγορία, μπάλες, εφαρμογή κανονισμων, κ.λ.π.)

25. Την προκαθορισμένη ώρα, την στιγμή της κλήρωσης , οι παίκτες πρέπει να βρίσκονται στο γήπεδο. Οι ομάδες δεν μπορούν να καθυστερούν πάνω από ένα τέταρτο. Εάν αμέσως μετά την έναρξη γύρου (end), παίκτης που ήταν απών εμφανιστεί ,δε μπορεί να συμμετάσχει στο γύρο (end). Γίνεται δεκτός μόνο στον επόμενο γύρο. Εάν εμφανιστεί 30΄, μετά την τελική έναρξη του παιχνιδιού, χάνει κάθε δικαίωμα συμμετοχής. Εάν όμως, η ομάδα του νικάει, μπορεί να συμμετάσχει στον επόμενο παιχνίδι (σετ).Ένας γύρος θεωρείται ότι έχει αρχίσει, όταν ο στόχος έχει τοποθετηθεί στο γήπεδο με τον προβλεπόμενο τρόπο.

26. Οι μετακινήσεις των παικτών επιτρέπονται μόνο στην περίπτωση που δεν είναι εγγεγραμμένοι στη μία ή στην άλλη ομάδα και πρέπει να πραγματοποιούνται μέχρι και πριν την έναρξη των αγώνων.

27. Σε περίπτωση βροχής ο αγώνας σταματά, εκτός εάν οι δύο ομάδες συμφωνήσουν τ αντίθετο. Μετά την έναρξη του παιχνιδιού, ένα σετ που έχει τελειώσει , παραμένει και για την νέα συνάντηση. Οι γύροι χάνονται και για τους δύο.

28. Φροντίζουμε να μην υπάρχουν μπάλες γύρω από το κύκλο.
29. Σεβόσαστε το παίξιμο των αντιπαλων. Χωρίς κινήσεις,σχόλια, συζήτηση, κριτική, ειρωνίες. Τα πειράγματα πριν η μετά, αλλά όχι κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.
 

ΠΟΙΝΕΣ 
Για λάθη που γίνονται, η κάθε ομάδα δικαιούται να ζητήσει:

 

1,2η ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Παρενόχληση, παρεμπόδιση παιχνιδιού.
   ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΟΙΝΗΣ: 1 ΠΟΝΤΟΥ 
3η Παρενόχληση,παρεμπόδιση παιχνιδιού.
   ΕΠΙΒΟΛΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΥΡΟ, ή σετ (END)

   ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ απο ΠΑΙΧΝΙΔΙ
   ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ απο ΑΓΩΝΕΣ ;

Μπορείτε να εκτυπώσετε το κείμενο.

Petank12@gmail.com

  παλιός  ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ του 1995


 

 Υποσημείωση ...Ο παρών κανονισμός έχει εγκριθεί από το Διεθνές      

 

                                            Συνέδριο Βρυξελλών στις 21-09-1995          

 

  μετάφραση             μαρία δημητρίου
 

  Petanque ονομάζουμε το άθλημα-παιχνίδι που παίζεται με μεταλλικές μπάλες κυρίως στη Μεσογειακή Γαλλία.

  Κανονισμός επίσημου παιχνιδιού που εφαρμόζεται στο σύολο των εθνικών ομοσπονδιών μελών του πετανκ και του παιχνιδιού της Προβηγκίας FIPJP

 

                                      ΓΕΝΙΚΕΣ  ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ 1...το πετάνκ ειναι ένα άθλημα που αποτελείται απο

                 -2 ομάδες των 3 ατόμων τριπλέτες ή

                 -2 ομάδες των 2 ατόμων ή

                 -2 ομάδες του 1 ατόμου.

  Κάθε ομάδα τοποθετείται απέναντι της άλλης. Στις ομάδες των 3 ατόμων κάθε παίχτης έχει 2 μπάλες, στις υπόλοιπες περιπτώσεις των ομάδων με 2 ή 1 ατόμο καθένας έχει απο 3 μπάλες. Οποιαδήποτε άλλη φόρμουλα είναι απαγορευμένη.

 

ΑΡΘΡΟ 2...Το πετάνκ παίζεται με μπάλες εγκεκριμένες απο την FIPJP και οι οποίες ανταποκρίνονται στα ακόλουθα χαρακτηριστικά.

              α) είναι μεταλλικές

              β) έχουν διάμετρο από 7,05cm ως 8cm

              γ) ζυγίζουν μεταξύ 650γρ και 800γρ

   Η ετικέτα και οι αριθμοί που απεικονίζουν τα ανωτέρα χαρακτηριστικά πρέπει να αναγράφονται επάνω στις μπάλες και να είναι ευανάγνωστα.

              δ) να μην έχουν το χρώμα της ώχρας, ούτε να τρίβονται. Γενικά να μην αποτελούν προιόν νοθείας, ούτε να έχουν υποστεί κάποια αλλαγή κατά τη διάρκεια της κατασκευής τους στο εργοστάσιο.    Κυρίως απαγορεύεται το επιπλέον ψήσιμο τους προκειμένου να τροποποιηθούν ή να αλλοιωθούν τα αρχικά εργαστηριακά κατασκευαστικά χαρακτηριστικά τους.

Βέβαια , το όνομα και το επώνυμο του παίχτη , ή τα αρχικά του καθώς και τα λογότυπα , μπορούν να χαρακτούν επάνω στις μπάλες , σύμφωνα πάντα με τις απαιτούμενες υποχρεώσεις που σχετίζονται με την παραγωγή των μπαλών.

ΑΡΘΡΟ 2Α...Κάθε παίχτης που αντιβαίνει στη διάταξη του ανωτέρου κανονισμού αποβάλλεται αμέσως από το διαγωνισμό καθώς και οι συμπαίκτες του. Στην προκειμένη περίπτωση μπορούν να παρουσιαστούν οι εξής περιπτώσιες...

               α) Στην πρώτη περίπτωση οι μπάλες ονομαζόνται καταδιωκόμενες. Ο παίκτης αντιμετωπίζει τον κίνδυνο απώλειας της αδείας του για μια περίοδο η οποία ορίζεται από τον Κώδικα Αρχής με την επιφύλαξη επιβολής επιπλεόν κυρώσεων που προβλέπονται απο την ομοσπονδιακή επιτροπή.

              β) Στη δεύτερη περίπτωση ο παίχτης αντιμετωπίζει και πάλι τον κίνδυνο απώλειας της αδείας του καθώς και την απαγόρευση συμμετοχής του στις δοκιμασίες εθνικού ή διεθνούς πρωταθλήματος για μια περιόδο που καθορίζεται απο τον Κώδικα Αρχής.

      Και στις δύο περιπτώσεις , εάν οι μπάλες είναι δανεισμένες και ο ιδιοκτήτης τους έχει εντοπιστεί, τότε  επιβάλλεται και στον τελευταίο μία περίοδος διακοπής, η οποία καθορίζεται από τον Κώδικα Αρχής. Εάν η μπάλα δεν είναι δανεισμένη αλλά χρησιμοποιημένη, ή έχει υποστεί αλλαγές μετά την παρασκευή της , δεν υφίσταται με επιτυχία τις εξετάσεις ελέγχου ή δεν ανταποκρίνεται στους κανόνες α) ως δ) του ανωτέρου άρθρου, ο παίχτης πρέπει να την αλλάξει. Μπορεί επίσης να αλλάξει το παιχνίδι.

     Τα αιτήματα του παραπάνω κανονισμού που προβλέπονται για τους παίχτες , ισχύουν από τη αρχή κιόλας του παιχνιδιού. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι μπάλες και των δύο πλευρών θα πρέπει να ανταποκρίνονται στους κανόνες που υπαγορεύονται. Τα αιτήματα πρέπει να είναι αποδεκτά και από τις δύο πλευρές, θα πρέπει όμως να διατυπώνονται παρά μόνο ανάμεσα σε δύο γύρους . Εξάλλου, λαμβάνοντας υπόψη κα μια τρίτη εκδοχή, εάν αποδειχθεί ότι κάποιο από τα αιτήματα του αντιπάλου είναι αβάσιμο, τότε προστίθενται στο σκόρ του τελευταίου 3 βαθμοί.

      Σε περίπτωση που κάποιες μπάλες θα έπρεπε να είναι ανοιχτές , η ευθύνη του αιτούντος δεσμεύεται . Θα πρέπει να πληρώσει ή να τις αντικαταστήσει. Σε καμία περίπτωση βέβαια δε θα του καταλογιστούν οφέλη και ζημίες .

      Ο διαιτητής ή ο κρίτης μπορούν ανα πάσα στιγμή να έχουν τον έλεγχο των μπαλών ενός ή περισσοτέρων παιχτων.

ΑΡΘΡΟ 2Β...Οι στόχοι είναι ξύλινοι ή από συνθετικό υλικό, σύμφωνα πάντα με τους κανόνες του Κώδικα Αρχής της Ομοσπονδίας. Η διάμετρος τους πρέπει να είναι μεταξύ 25mm ως και 35mm. Στόχοι οποιουδήποτε χρώματος είναι έγκυροι.

ΑΡΘΡΟ 3...Πρίν από την έναρξη κάθε διαγωνισμού, κάθε παίκτης πρέπει να επιδείξει την Άδειά του . Αυτό οφείλει να το κάνει και μετά από αίτηση του διαιτητή ή του αντιπάλου του, μόνο όμως στην αρχή του παιχνιδιού και εφόσον η άδεια δεν έχει προηγουμένως κατατεθεί στο γραφείο εκκινήσης. Κάθε άδεια πρέπει να συμβαδίζει με τους κανόνες της ομοσπονδίας , να συνοδεύεται από μία φωτογραφία και την υπογραφή του κατόχου της.

ΑΡΘΡΟ 4...Απαγορεύεται στους παίκτες να αλλάξουν μπάλες ή στόχο κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού εκτός από τις ακόλουθες περιπτώσεις...

             α) Ο στόχος ή η μπάλα δεν έχουν εντοπιστεί και η αναζήτηση τους ξεπεράσει τα 5 λεπτά.

             β) Εάν ο στόχος ή η μπάλα είναι κρυμμένα . Τότε το πιο μεγάλο μέρος που είναι ορατό λαμβάνεται υπόψη.

  Εάν απομένουν κάποιες  μπάλες , αυτομάτως αντικαθίστανται με άλλες που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά. Στόν επόμενο γύρο, ο παίκτης που αντιμετωπίζει την παραπάνω κατάσταση μπορεί να πάρει ένα ολόκληρο παιχνίδι.

                                         ΠΑΙΧΝΙΔΙ

ΑΡΘΡΟ 5...Το πετάνκ παίζεται σε όλα τα γήπεδα. Ωστόσο , ύστερα από απόφαση της οργανωτικής επιτροπής ή του διαιτητή, οι ομάδες μπορούν να αγωνιστούν σε συγκεκριμένο γήπεδο. Σε αυτή τη περίπτωση και σε ότι αφορά διεθνείς διαγωνισμούς και εθνικά πρωταθλήματα, οι διαστάσεις του γηπέδου πρέπει να είναι οι ακόλουθες 4m πλάτος και 15m μήκος.

   Για τους άλλους διαγωνισμούς ,οι ομοσπονδίες μπορούν να παραχω-ρήσουν χώρο για το παιχνίδι με διαστάσεις όχι κατώτερες 3mX12m, κάνοντας έτσι μια εξαίρεση .

   Τα μέρη διαγωνίζονται για 13 βαθμούς , έχοντας παράλληλα το δικαίωμα να διεκδικήσουν και άλλους 11 βαθμούς.

ΑΡΘΡΟ 6...Οι παίκτες πρέπει αρχικά να ρίξουν για να αποφασίσουν ποιός θα διαλέξει γήπεδο , αυτό γίνεται σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν οριστεί από τους οργανωτές , και ρίχβει πρώτος .

   Οποιοσδήποτε από τους παίκτες έχει ρίξει πρώτος , επιλέγει το σημείο εκκίνησης και χαράσσει στο έδαφος ένα κύκλο , τέτοιο που τα πόδια όλων των παικτών να μπορούν εξολοκλήρου να πατούν. Θα πρέπει εξάλλου η διάμετρος του να είναι μεταξύ 35cm και 50cm . Ο κύκλος αυτός θα πρέπει να είναι χαραγμένος το πολύ 1m από οποιοδήποτε εμπόδιο ή όριο και τουλάχιστον 2m από κάποιον άλλο κύκλο ρίψης.

   Τα πόδια των παικτών πρέπει να βρίσκονται οπωσδήποτε μέσα στο κύκλο ρίψης και να μην πατάνε πάνω του. Δε θα πρέπει να εγκαταλείψουν τον κύκλο παρά μόνο όταν η μπάλα ακουμπήσει πάνω τους . Κανένα άλλο μέρος του σώματος τους δε θα πρέπει να ακουμπά το έδαφος εκτός κύκλου.  Εξαίρεση προβλέπεται για άτομα που παρουσιάζουν κάποια αναπηρία.

    Για τα άτομα που βρίσκονται σε αναπητικό καροτσάκι ,  ο κύκλος θα πρέπει να βρίσκεται στο κενό ανάμεσα από τις τέσσερις ρόδες.

    Σε περίπτωση που κάποιο γήπεδο διατίθεται ήδη, οι ομάδες δε μπορούν να μεταβούν σε κάποιο άλλο χωρίς την άδεια του διαιτητή.

ΑΡΘΡΟ 7...Η εγκυρότητα της μπάλας που ρίχνεται προυποθέτει τα εξής...

    Η απόσταση ανάμεσα στην άκρη και τον κύκλο ρίψης πρέπει να είναι...

           -μεταξύ 4m και  8m για την ομάδα των κορασίδων

           -7m για την ομάδα των παίδων

           -μεταξύ 5m και 9m για την ομάδα των νεανίδων

           -μεταξύ 6m και 10m για την ομάδα των εφήβων

    Η μπάλα πρέπει να είναι ορατή από καθε παίκτη. Σε περίπτωση αμφι- σβήτησης, ο διαιτητής είναι αυτός που αποφασίζει για το αν είναι ορατή .

   Στον επόμενο γύρο η μπάλα ρίχνεται από το ίδιο σημείο , εκτός από τις ακόλουθες περιπτώσεις...

          -όταν ο κύκλος δεν είναι χαραγμένος με βάσει τις απαιτούμενες αποστάσεις . Στην περίπτωση αυτή οφείλει να τον διορθώσει .

          -ο παίκτης πρέπει να μείνει στον ίδιο κύκλο εώς ότου εξαντλήσει όλες τις ρίψεις από όλα τα προβλεπόμενα σημεία βολής.

   Εάν ύστερα από τρείς συνεχόμενες ρίψεις ο στόχος δεν πέσει , τη σείρα παίρνει η αντίπαλη ομάδα η οποία έχει το δικαίωμα να πραγματοποιήσει επίσης τρείς  προσπάθειες φέρνοντας τον κύκλο στα μέτρα της. Στην περίπτωση αυτή ο κύκλος δε  θα πρέπει να αλλάξει εάν η ομάδα δεν πετύχει και τις τρείς προσπάθειες. Σε περίπτωση αμφισβήτησης ,η ομάδα που δεν πέτυχε το στόχο της σε καμία από τις τρείς προσπάθειες παίζει την πρώτη μπάλα.

ΑΡΘΡΟ 8...Εάν η πορεία της μπάλας που ρίχνεται διακοπεί από το διαιτητή, παίκτη, θεατή, ζώο, κινούμενο αντικείμενο, η προσπάθεια επαναλαμβάνεται χωρίς να χρεώνεται σαν μία από τις τρείς  προβλεπόμενες προσπάθειες.

   Εάν πρίν τη ρίψη προς το στόχο έχει προηγηθεί άλλη ρίψη, τότε ο αντίπαλος έχει το δικαίωμα να την αμφισβητήσει. Εάν το αίτημα του γίνει δεκτό, η προσπάθεια επαναλαμβάνεται.

   Εάν ο αντίπαλος έχει ομοίως παίξει, ο στόχος θεωρείται έγκυρος και καμία αντίρρηση , αμφισβήτηση δε γίνεται δεκτή.

   Για να επαναληφθεί η ρίψη της μπάλας, σύμφωνα με τα ανωτέρω, θα πρέπει και οι δύο ομάδες να συμφωνήσουν ότι η ρίψη ήταν άκυρη ή μόνον ο διαιτητής μπορεί να αποφασίσει γι αυτό. Είναι αδύνατο να επιστρέψουμε στην προηγούμενη ρίψη. Εάν μία ομάδα προβεί σε κάτι παρόμοιο τότε χάνει το διακίωμα ρίψης.

ΑΡΘΡΟ 9...Ο στόχος που ρίχνεται είναι άκυρος στις ακόλουθες έξι περιπτώσεις...

      1)  όταν αμέσως μετά από τη ρίψη του δε βρίσκεται μέσα στα προβλεπόμενα όρια.

      2)  όταν κατά τη διάρκεια ενός γύρου, μετακινείται προς το απαγορευμένο γήπεδο , ακόμη και όταν επιστρέψει στο επιτρεπόμενο έδαφος.

     3) όταν ακόμη κι όταν βρίσκεται σε επιτρεπόμενο έδαφος , η μπάλα δεν είναι ορατή από τον κύκλο, σύμφωνα με τις συνθήκες του άρθρου7.

   Ο διαιτητής  θα πρέπει κάποια στιγμή να σηκώσει  μια  μπάλα για να διαπιστώσει εάν ο στόχος είναι ορατός.

     4) όταν η μπάλα-στόχος απομακρύνεται πάνω από 20m για  παιδιά ή εφήβους , ή  15m για τις μεγαλύτερες ηλικίες ή τουλάχιστον 3m από τον κύκλο ρίψης.

     5) σε περιπτώσεις που η μπάλα έχει χαθεί, ο χρόνος αναζήτησης δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα 5'.

     6) όταν κάποιο απαγορευμένο γήπεδο βρίσκεται ανάμεσα στη μπάλα - στόχο και τον κύκλο ρίψης.

ΑΡΘΡΟ 10...Απαγορεύεται ρητά για τον οποιοδήποτε παίκτη να απομακρύνει ή να καταστρέψει οποιοδήποτε εμπόδιο που βρίσκεται στο γήπεδο. Εξάλλου, κάθε φορά που ο παίκτης καλείται να κάνει μία βολή , οφείλει να το κάνει χρησιμοποιώντας μία από τις μπάλες του, χωρίς αυτή να ακουμπήσει το έδαφος πάνω από τρείς φορές .

   Σε περίπτωση που οι παίκτες δεν εφαρμόσουν τα πάντα, τότε ισχύουν τα παρακάτω...

     1)  προειδοποίηση

     2) ακύρωση της μπάλας του

     3) αποκλεισμό από ένα γύρο

     4) αποκλεισμό του παίκτη από την παρτίδα

     5) αποκλεισμός της ομάδας που έχει διαπράξει παράβαση

     6) αποκλεισμός και των δύο ομάδων σε περίπτωση αλληλοσυννενόησης.

ΑΡΘΡΟ 11...Εάν κατά τη διάρκεια ενός γύρου , η μπάλα-στόχος έχει κατά λάθος καλυφθεί από ενα φύλλο δέντρου ή από ένα κομμάτι χαρτί, τα αντικείμενα αυτά  απομακρύνονται. Εάν η μπάλα-στόχος μετακινηθεί εξαιτίας ανέμου ή κλίσης  του εδάφους  , επανατοποθετείται στην αρχικήτης θέση. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που η μπάλα μετακινηθεί τυχαία από το διαιτητή , κάποιον παίκτη, θεατή , άλλη μπάλα , ζώο ,κινητό αντικείμενο. Για αποφυγή όμως των παραπάνω περιπτώσεων, οι παίκτες οφείλουν να σημαδεύουν τη μπάλα - στόχο. Στην αντίθετη περίπτωση οι μπάλες βολής και οι στόχοι θεωρούνται άκυρα.

ΑΡΘΡΟ 12...Εάν κατά τη διάρκεια ενός γύρου η μπάλα-στόχος μετακινηθεί προς άλλο γήπεδο, δεν υπάρχει πρόβλημα σύμφωνα με το ΑΡΘΡΟ 9.  Οι παίκτες που χρησιμοποιούν αυτή την μπάλα οφείλουν να περιμένουν το τέλος του γύρου ο οποίος διεξάγεται στο χώρο προς τον οποίο έχει μετακινηθεί η μπάλα , εώς ότου οι παίκτες του παραπάνω γηπέδου τελείωσουν. Όσοι παίκτες εμπλέκονται στη διαδικασία αυτή , οφείλουν να διέπονται από υπομονή και καρτερικότητα.

ΑΡΘΡΟ 13...Εάν κατά τη διάρκεια ενός γύρου μια μπάλα-στόχος θεωρείται άκυρη, τότε ισχύουν τα ακόλουθα...

     α)  χρησιμοποιούνται οι υπόλοιπες μπάλες. Ο γύρος είναι άκυρος.

     β)  δεν απομένει καμία μπάλα για ρίψη παρά μόνο  στη μία ομάδα η οποία παίρνει τόσους βαθμούς όσες και οι μπάλες της.

     γ)  οι δύο ομάδες δεν έχουν πια καμία μπάλα στα χέρια τους.  Ο γύρος είναι άκυρος .

ΑΡΘΡΟ 14...Εάν ο στόχος που έχει χτυπηθεί, σταματήσει από κάποιον θεατή ή διαιτητή, διατηρεί τη θέση της.

  Εάν κάποιος παίκτης σταματήσει την μπάλα-στόχο, ο αντίπαλος του έχει τις εξής τρείς επιλογές...

     α)  να την αφήσει στη νέα της θέση

     β)  να την τοποθετήσει στην αρχική της θέση

     γ) να την τοποθετήσει σε κάποιο σημείο ώστε να μην ενοχλεί και ο γύρος  να μπορεί να διεξαχθεί κανονικά.

Τα β)  και γ)  ισχύουν στην περίπτωση που οι μπάλες έχουν προηγουμένως σημαδευτεί. Αλλιώς η μπάλα θα παραμείνει στη θέση της.

    Εάν η μπάλα-στόχος αφού ριχθεί, μετακινηθεί προς απαγορευμένο γήπεδο, για να επανέλθει στο γήπεδο παιχνιδιού ακυρώνεται και τότε ισχύει το άρθρο 13.

ΑΡΘΡΟ 15...Όταν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού φύγει η μπάλα-στόχος εκτός ορίων, επανέρχεται στον επόμενο γύρο από το σημείο που έχει διαφύγει...

     α)  Ο κύκλος πρέπει να απέχει 1m από κάθε όριο και από κάθε όριο απαγορευμένου γηπέδου.

     β)  Ο παίκτης πρέπει να ρίχνει την μπάλα - στόχο μέσα στις διαστάσεις που ορίζονται.

                                       ΜΠΑΛΕΣ

ΑΡΘΡΟ 16...Η πρώτη μπάλα ενός γύρου ρίχνεται από ένα παίκτη που έχει κερδίσει στην κλήρωση. Κατά τη ρίψη, ο παίκτης απαγορευέται να κρατά στο άλλο του χέρι άλλη μπάλα ή ακόμη να προχωρεί προς τη ρίψη υποβοηθούμενος από άλλο αντικείμενο. Εάν η πρώτη μπάλα που ρίχνεται , πέσει σε απαγορευμένο γήπεδο, παίρνει τη σειρά του ο αντίπαλος. Εάν και οι δύο ομάδες ρίξουν την μπάλα σε απαγορευμένο γήπεδο, τότε εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρο 29.

ΑΡΘΡΟ 17...Κατά τη διάρκεια  χρόνου ρίψης που προβλέπεται για κάθε παίκτη, οι λοιποί παίκτες και θεατές  οφείλουν να κάνουν ησυχία. Οι αντίπαλοι ομοίως, δε θα πρέπει να κάνουν καμία απολύτως  κίνηση που να ενοχλεί τον παίκτη. Μόνο οι συμπαίκτες του πρέπει να βρίσκονται ανάμεσα στο στόχο και τον κύκλο ρίψης. Οι αντίπαλοι θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον 2m από τον παίκτη που ρίχνει. Οποιοσδήποτε δε συμμορφώνεται με τα ανωτέρω, υπόκειται στις διατάξεις του άρθρου 10.

ΑΡΘΡΟ 18...Κάθε μπάλα που ρίχνεται δε  ξαναχρησιμοποιείται. Κάτι παρόμοιο εξάλλου συμβαίνει και στην περίπτωση που κάποια μπάλα εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο από εξωγενή παράγοντα π.χ. ζώο

ΑΡΘΡΟ 19...Κάθε μπάλα που κινείται προς απαγορευμένο χώρο (γήπεδο) , είναι άκυρη. Εάν επανέλθει επειδή συνάντησε εμπόδιο κινητό ή ακίνητο, βγαίνει αμέσως από το παιχνίδι. Σε περίπτωση που η ακύρωση της μπάλας δε γίνει εγκαίρα , τότε θεωρείται έγκυρη.

ΑΡΘΡΟ 20...Κάθε μπάλα προς ρίψη που σταματάει από κάποιο θεατή ή διαιτητή , διατηρεί τη θέση της στο σημείο εκκίνησης της ρίψης. Κάθε μπάλα που σταματάει από παίκτη της ομάδας της οποίας ανήκει η μπάλα , είναι άκυρη. Στη περίπτωση αυτή ο αντίπαλος μπορεί...

      α) να τη ρίξει από το σημείο εκκίνησης ρίψης

       β) να την τοποθετήσει κατά μήκος  μίας  γραμμής η οποία κατευθύνεται προς την αρχική θέση, πάντα όμως σε επιτρεπόμενο γήπεδο.

   Ο παίκτης που ηθελημένα σταματάει τη μπάλα τιμωρείται , καθώς και η ομάδα του.

ΑΡΘΡΟ 21...Από τη στιγμή που η μπάλα - στόχος έχει ριχτεί , κάθε παίκτης έχει στη διαθεσή του ένα μέγιστο χρόνο διάρκειας για να ρίξει τη μπάλα του. Αυτή η διάρκεια προβλέπεται σε κάθε γύρο για τον καθένα ίση με ένα λεπτό. Κάθε παίκτης που δεν συμμορφώνεται με αυτούς τους κανονισμούς υπόκειται στις διατάξεις του άρθρου 10.

ΑΡΘΡΟ 22...Εάν η μπάλα που έχει σταματήσει μόλις που έχει μετακινηθεί από τον άνεμο ή λόγω κλίσης εδάφους, τότε επανατοποθετείται στη θέση της . Γι αυτό κάθε παίκτης πρέπει να σημαδεύει τις μπάλες και το στόχο.

ΑΡΘΡΟ 23...Κάθε παίκτης θα πρέπει να έχει τη δίκη του μπάλα και μ'αυτή να παίζει. Στην αντίθετη περίπτωση η προσπάθεια του θεωρείται άκυρη. Απαγορεύεται επίσης πριν το τέλος του γύρου.

ΑΡΘΡΟ 24...Η ομάδα που ετοιμάζεται  να παίξει και αρχίζει από τη μπάλα - στόχο,είναι υποχρεωμένη να σβήσει όλους τους κύκλους ρίψης που βρίσκονται κοντά της.

 ΠΟΝΤΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΜΑ

ΑΡΘΡΟ 25...Για το μέτρημα ενός πόντου , θα πρέπει όλες οι μπάλες και τα εμπόδια που βρίσκονται ανάμεσα στο στόχο και τις μπάλες προς μέτρηση να μετακινηθούν , αφού προηγουμένως έχουν σημαδευτεί. Μετά το μέτρημα , οι μπάλες και τα εμπόδια  που μετακινήθηκαν , τοποθετούνται στη προγενέστερη θέση τους .  Εάν τα εμπόδια δεν μετακινούνται , το μέτρημα γίνεται με τη βοήθεια ενός διαβήτη.

ΑΡΘΡΟ 26...Το μέτρημα του πόντου επιβαρύνει τον παίκτη που έπαιξε τελευταίος ή κάποιον από τους συμπαίκτες του. Οι αντίπαλοι έχουν πάντα το δικαίωμα να μετρήσουν στη συνέχεια. Σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή ο διαιτητής οφείλει να ενημερώνεται.  Οι μετρήσεις οφείλουν να πραγματοποιούνται από ειδικά όργανα , που η κάθε ομάδα οφείλει να διαθέτει. Απαγορεύονται οι μετρήσεις με τα πόδια .Αντιθέτως ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 10.

ΑΡΘΡΟ 27...Στο τέλος ενός γύρου, κάθε μπάλα που σηκώνεται από το έδαφος , πριν ακόμα τελειώσει το μέτρημα , θεωρείται άκυρη.

ΑΡΘΡΟ 28...Ο πόντος χάνεται για μία ομάδα , όταν κάποιος από τους παίκτες της πραγματοποιώντας  μία μέτρηση, μετακινήσει το στόχο ή μία από τις αμφισβητούμενες  μπάλες.

ΑΡΘΡΟ 29...Όταν δύο μπάλες της ίδιας ομάδας είναι σε ίση απόσταση  από το στόχο ή τον αγγίζουν , το αποτέλεσμα του γύρου είναι άκυρο, εάν δεν απομένουν άλλες μπάλες προς ρίψη. Ο στόχος ανήκει στην ομάδα που σημάδευε στον προηγούμενο γύρο.

ΑΡΘΡΟ 30...Κάθε αντικείμενο που προσκολλάται  στη μπάλα ή το στόχο , πρέπει να μετακινείται πριν από τη μέτρηση των πόντων.

ΑΡΘΡΟ 31...Κάθε αίτημα για να είναι δεκτό, πρέπει να γίνεται στονδιαιτητή. Μετά το αποτέλεσμα της παρτίδας δε λαμβάνεται υπόψη.

  Κάθε ομάδα ευθύνεται για την επίβλεψη  και τον έλεγχο της αντίπαλης(π.χ.άδεια , κατηγορία, μπάλες  κ.λ.π.)

                                               ΑΡΧΕΣ

ΑΡΘΡΟ 32...Τη στιγμή της κλήρωσης , οι παίκτες πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι ελέγχου .  Εάν από ένα τέταρτο αφότου ανακοινωθούν τα αποτελέσματα οι παίκτες αποχωρήσουν από το γήπεδο , τιμωρούνται με  ένα βαθμό.

ΑΡΘΡΟ 33..Εάν αμέσως μετά την έναρξη γύρου , παίκτης που ήταν απών εμφανιστεί ,δε μπορεί να συμμετάσχει στο γύρο. Γίνεται δεκτός μόνο στον επόμενο γύρο.

  Εάν εμφανιστεί 1 ώρα μετά την έναρξη του γύρου , χάνει κάθε δικαίωμα συμμετοχής. Εάν όμως   η ομάδα του νικάει μπόρει να συμμετάσχει στον επόμενο γύρο.

  Ένας  γύρος θεωρείται ότι έχει αρχίσει , όταν ο στόχος έχει τοποθετηθεί στο γήπεδο με τον προβλεπόμενο τρόπο.

ΑΡΘΡΟ 34...Οι μετακινήσεις των παικτών επιτρέπονται μόνο στην περίπτωση που δεν είναι εγγεγραμμένοι στη μία ή στην άλλη ομάδα , και πρέπει να πραγματοποιούνται  μέχρι και πριν την επίσημη ανακοίνωση του αγώνα.

ΑΡΘΡΟ 35...Σε περίπτωση βροχής ο αγώνας σταματά, εκτός εάν ο διαιτητής σε συμφωνία με τον κριτή αποφασίσει το αντίθετο. Εάν μετά την έναρξη του παιχνιδιού , κάποια μέρη-γύροι έχουν τελειώσει , ο διαιτητής θα αποφασίσει για την τύχη τους.

ΑΡΘΡΟ 36...  Κανένας παίκτης δεν μπορεί να εγκαταλείψει το γήπεδο κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού χωρίς την άδεια του διαιτητή. Διαφορετικά ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 32 και 33.

ΑΡΘΡΟ 37...Εάν κάποιες ομάδες, ακόμη και αν προηγούνται , δεν έχουν επιδείξει σεβασμό και  αθλητικό  πνεύμα κατά τη διάρκεια των αγώνων , αποκλείονται . Αυτό αυτομάτως σημαίνει και αλλαγή των αποτελεσμάτων και εφαρμογή των διατάξεων του παρακάτωάρθρου 37.

ΑΡΘΡΟ 38...Εφαρμόζεται από τον διαιτητή και περιλαμβάνει...

       α) αποκλεισμό από το διαγωνισμό

      β) αφαίρεση τη άδειας

   Ενώ το Συμβούλιο της Οργάνωσης μπόρει μέσα σε 48 ώρες να διατάξει 

     γ) την κατάσχεση των επάθλων

ΑΡΘΡΟ 39...Οι εκάστοτε  διαιτητές που έχουν οριστεί οφείλουν να τηρούν τους προβλεπόμενους κανόνες. Είναι επίσης υποχρεωμένοι να αποβάλλουν  από τον διαγωνισμό οποιοδήποτε παίκτη που δε συμμορφωνεται με τους κανόνες.  Με τους κανόνες επίσης θα πρέπει να συμμορφώνονται καιι οι θεατές.

ΑΡΘΡΟ 40..Κάθε περίπωση που δεν προβλέπεται από τον κανονισμό , πρέπει να αναφέρεται από τον διαιτητή στον κριτή, ο οποίος έχει και τον τελευταίο λόγο.

 Υποσημείωση ...Ο παρών κανονισμός έχει εγκριθεί από το Διεθνές      

                                            Συνέδριο Βρυξελλών στις 21-09-1995          

  μετάφραση             μαρία δημητρίου

bottom of page